Author Topic: ExecTimeWork=1 but ExecTime=3  (Read 245 times)

Offline FluidPowerTom

  • PLUS+1 Guru
  • *****
  • Posts: 344
  • Karma: +27/-0
ExecTimeWork=1 but ExecTime=3
« on: March 09, 2023, 10:19:02 PM »
I was looking at the ExecTime on one of my very large applications and saw something curious.  The ExecTimeOut is set to 1.  The ExecTimeWork shows 1 in the Service Tool, but ExecTime reports 3.  What else is there that might be causing all of the overhead?  It's not a problem for this application, but I'd like to better understand this since I'm working on an application where I need to keep ExecTime low.
Mechanical Engineer
Hydra-Power Systems - Distributor - Pacific Northwest

Offline acmall

  • PLUS+1 Guru
  • *****
  • Posts: 163
  • Karma: +29/-1
Re: ExecTimeWork=1 but ExecTime=3
« Reply #1 on: March 10, 2023, 10:06:24 AM »
I remember seeing a graph and some info about the processing loop for a display but I can't find now.

It was something like: -
[Main Task = Read Inputs - Application - Write Outputs
[---------------------ExecTimeWork------------------------] Background Task = Applog, Graphics, NV]
[-------------------------------------------------ExecTime-------------------------------------------------]

If I remember correctly the background tasks could be queued and executed over several loops. A controller won't have the graphics routine but it may be similar.

Offline Tor

  • Administrator
  • PLUS+1 Guru
  • *
  • Posts: 244
  • Karma: +25/-1
Re: ExecTimeWork=1 but ExecTime=3
« Reply #2 on: March 10, 2023, 02:11:55 PM »
Hello,

I think the graph you saw are located in the DM1x00 API document.  Search for "Main and background tasks".


Have a nice day
Best regards,
Tor
PLUS+1® SW PAE Team

Offline FluidPowerTom

  • PLUS+1 Guru
  • *****
  • Posts: 344
  • Karma: +27/-0
Re: ExecTimeWork=1 but ExecTime=3
« Reply #3 on: March 10, 2023, 05:26:06 PM »
That makes sense.  However, this is not on a display, and it's not using the AppLog.  It was on a MC050-110.
Mechanical Engineer
Hydra-Power Systems - Distributor - Pacific Northwest

Offline FluidPowerTom

  • PLUS+1 Guru
  • *****
  • Posts: 344
  • Karma: +27/-0
Re: ExecTimeWork=1 but ExecTime=3
« Reply #4 on: April 14, 2023, 08:30:36 PM »
I'm still curious what might be going on here
Mechanical Engineer
Hydra-Power Systems - Distributor - Pacific Northwest